VMAP projekt: A Simcon szoftver-szabványt fejleszt

A legjobb termékeket és alkatrészeket a holisztikusan kialakított fejlesztési és gyártási folyamatok alkotják. Legjobb esetben az anyagjellemzőkre és az anyag viselkedésre vonatkozó összes adat elérhető lesz a teljes munkafolyamat számára. Eddig azonban számos különböző interfész akadályozta az adatok áramlását az összes érintett között. A különböző fájlformátumok gyakran szükségessé teszik az adatátvitelhez szükséges hosszas (és ezért költséges) manuális beállításokat, és ezáltal lassítják az iparág 4.0 felé történő jelenlegi haladást. A Simcon - a műanyag alkatrészek fröccsöntésére szolgáló szimulációs szoftverek (pl. Cadmould) vezető szállítója - immár 30 nemzetközi partnerrel állt össze a VMAP (Virtuális anyagmodellezés a gyártásban) projektben. A partnerek célja, hogy egységes, gyártófüggetlen szabványt dolgozzon ki az optimális adatcserére a fejlesztési és gyártási folyamatokhoz, amelyek számítógéppel támogatott mérnöki tevékenységet (CAE) alkalmaznak. A Simcon Cadmould fröccsöntés szimulációs szoftvere a műanyagipar kulcsfontosságú fejlesztési eszköze.

Nagyobb hozzáadott érték a fröccsöntött alkatrészek tervezésében

A SCAI Fraunhofer, Algoritmusok és Tudományos Számítástechnikai Intézet projektmenedzsmentje alatt a résztvevők új szabványukkal javítják az ipari termelés egész értékláncát. Az automatizált kommunikáció jelentősen leegyszerűsíti a tervezési folyamatot és csökkenti a tervezési optimalizálás ciklusidejét. A Simcon mellett további kiemelkedő ipari vállalatok is részt vesznek ebben az ambiciózus projektben, többek között az Audi, a Bosch és a Philips, a különböző iparágak szoftvergyártói és számos egyetem.

„Már feltételezem, hogy az új interfész nyelv jelentősen növeli ügyfeleink hatékonyságát a termék- és folyamatfejlesztésben” - mondja Dr.-Ing. Paul F. Filz, a Simcon alapítója és ügyvezető igazgatója. „Ily módon hozzájárulunk a jobb és fenntarthatóbb értékteremtéshez a fröccsöntött alkatrészek és fröcssöntő szerszámok kialakításában.”

Gyártó-semleges közösség

A VMAP projektpartnerek a 2020-ig terjedő időszakban közösen dolgozzák ki a szabványt. Ezután a nyílt és gyártó-független közösség ellenőrzi a szabvány betartását és folytatja továbbfejlesztését. A projektet támogatja a Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF), Ausztria, Hollandia és Kanada más nemzeti intézményeivel együtt.

2019.07.09 15:00